Sočni crveni dio lubenice omiljen nam je obrok za osvježenje tijekom vrućih dana. Pažljivo odstranimo sjemenke, narežemo ga na kockice koje slasno pojedemo, a koru bacimo u smeće. Upravo tako gotovo svi konzumiramo lubenicu, no znaš li da je dio koji završi u smeću zapravo vrlo ukusan i zdrav?
Kora od lubenice je unatoč popularnom mišljenju potpuno jestiva, baš kao i ona njezinog bratića krastavca. U nekim dijelovima svijeta kora se koristi za pripremu raznih slanih jela i curryja, a neki ju čak i kisele. Sočnu unutrašnjost lubenice gotovo 98% čini voda dok je kora nešto gušća i sadrži puno više vlakana. Prehrambena vlakna odlična su za održavanje zdrave probave, ali i reguliranje količine kolesterola u krvi.
Osim što je bogata vlaknima, kora od lubenice sadrži jednu zanimljivu fitokemikaliju, a to je citrulin. Citrulin potiče širenje krvnih žila i tako povećava dotok kisika u mišiće što ga čini odličnim dodatkom prehrani za poboljšanje performansi u teretani, ali i muškaraca u spavaćoj sobi. Citrulin će također pomoći smanjiti tlak osobama koje pate od visokog tlaka.
Još jedan razlog zašto bi trebala dati šansu kori od lubenice je smanjenje otpada, ne samo u smislu manje smeća koje trebaš odnijeti u kantu za smeće, nego i prilika da se prilagodiš filozofiji minimalizma. Suština takve filozofije je iskoristiti svaki dio namirnice koji se može iskoristiti kako bi uštedjela novac, svoje vrijeme, a time i zaštitila okoliš.
U nastavku smo izdvojile nekoliko recepata u kojima je kora od lubenice glavna zvijezda. Od juhe do bombona, sigurno ćeš pronaći recept koji će ti se svidjeti.
Ukiseljena kora od lubenice
Postupak:
1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore, a samu koru po želji nareži na štapiće ili kockice.
2. Koru od lubenice kuhaj u posoljenoj vodi dok ne omekša, oko četiri minute.
3. U drugoj posudi pomiješaj sol, šećer, jabučni ocat, vodu i dodaj sjemenke gorušice, grančicu kopra i papar u zrnu. Zakuhaj dok se sav šećer ne otopi, oko 15 minuta. Ostavi da se malo ohladi.
4. U sterilizirane staklenke stavi kuhanu koru od lubenice, prekrij ju mješavinom koju si zakuhala i dobro zatvori. Ostavi nekoliko dana u hladnjaku prije konzumacije.
Ukiseljena kora od lubenice odličan je dodatak salatama, ali i kao prilog uz mnoga jela. U hladnjaku može stajati i do tri tjedna. Po želji možeš zamijeniti ili dodati začine koje voliš.
Potrebno ti je:
kora od pola kilograma lubenice
2 žlice soli
1 šalica šećera
1 šalica jabučnog octa
1 šalica vode
1 žličica sjemenki gorušice
1 grančica kopra
1 žličica papar u zrnu
Kandirana kora od lubenice
Postupak:
1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore, a samu koru po želji nareži na male štapiće ili kockice.
2. Koru od lubenice dodaj u vruću vodu i kuhaj oko pet minuta. Dobro ocijedi.
3. Pomiješaj četiri šalice vode i sol. Kada se kora od lubenice ohladi, prelij ju ovom mješavinom i ostavi da stoji oko šest sati.
4. Nakon šest sati ocijedi koru i nekoliko puta isperi čistom vodom.
5. Ispranu koru od lubenice prelij hladnom vodom i zakuhaj dok ne bude mekana, dobro ocijedi.
6. U posebnoj posudi pomiješaj 300 mL vode, dvije šalice šećera i koricu jednog limuna. Kuhaj dok smjesa ne formira meku kuglicu kada ju kapneš u hladnu vodu.
7. U smjesu ubaci kuhanu koru od lubenice i kuhaj dok kora ne postane prozirna. Jednom kada je gotova, svaki komadić ubaci u šećer dok potpuno ne prekrije koru i stavi na papirnati ručnik da se ohladi.
Za pripremu ovog deserta najbolje je koristiti nešto mesnatije kore od lubenice kako se ne bi potpuno raskuhale i raspale.
Potrebno ti je:
4 šalice kore od lubenice
4 šalice
1/4 šalice soli
300 mL vode
2 šalice šećera + za posip
1 limun
Hladna juha od krastavca i kore od lubenice
Postupak:
1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore. Oguli i krastavac te ga nareži na kockice.
2. Koru od lubenice, krastavac, jogurt i očišćeni češnjak stavi u blender i dodaj sok limuna, kopar, maslinovo ulje te soli i papra po potrebi. Sve dobro izblendaj.
3. Juhu posluži u zdjelici i za ukras dodaj grančicu kopra.
Ako želiš da ova osvježavajuća juha bude još kremastija dodaj malo avokada u blender.
Potrebno ti je:
1 veća kriška kore od lubenice
1 manji krastavac
200 ml jogurta
1 do 2 režnja češnjaka
1 žlica limunovog soka
1 grančica kopra
1 žličica maslinovog ulja
Papar
Sol