
Cvjetača je namirnica koju bi trebala što češće jesti. Pripremili smo ti četiri jednostavna, a bogata i ukusna recepta

Povrće igra izuzetno bitnu ulogu u kvalitetnoj prehrani, a ono najzdravije je iz reda krstašica, odnosno kupusnjača. U ovo povrće uz brokulu, kupus, prokulice spada i cvjetača koja obiluje vlaknima, vitaminima B skupine, magnezijem, manganom, fosforom, folnom kiselinom, vitaminom C, antioksidansima i mikronutrijentima, a pritom ima jako malo kalorija. Primjerice, 130 grama sirove cvjetače sadrži tri grama vlakana i samo 25 kalorija.
Poboljšava probavu - cvjetača obiluje vlaknima koja potiču peristatiku crijeva, čiste ih i sprječavaju zatvor.
Jača pamćenje - kolin iz cvjetače čuva mozak, jača pamćenje, pomaže ti kod učenja i poboljšava san.
Jača kosti - vitamin K iz ovog povrća pomaže organizmu apsorbirati kalcij i na taj način ojačati kosti.
Ima antikancerogeni učinak - cvjetača sadrži sulforafan, spoj koji ima jaka antikancerogena svojstva. Prema studiji objavljenoj u
Jača imunitet - antioksidansi iz cvjetače preveniraju štetu na stanicama koju uzrokuju slobodni radikali i jačaju imunitet.
Ovo je jedan malo drugačiji način pripreme cvjetače. Riječ je o veganskom jelu pa ako ne jedeš namirnice životinjskog porijekla, cvjetača pripremljena kao riža odličan je izbor za tebe, a ako jedeš, pripremaj je na ovaj način u danima kad odmaraš organizam od mesnih proizvoda ili kao prilog. Osim što je veganska, ovako pripremljena cvjetača ne sadrži gluten.
glavica cvjetače
glavica luka
žlica ulja
pola žličice sjemenki goruščice
2 češnja češnjaka
3/4 žličice kurkume
sok pola limuna ili limete
žlica vode
3/4 žličice kajenskog papra
1/4 šalice smrznutog graška
1/4 šalice tostiranih indijskih oraščića
sol i papar
Usitni cvjetaču u sjeckalici ili ju naribaj na ribežu (na veličini na kojoj ribaš jabuke za kolače) pa ostavi na deset minuta u zamrzivaču.
Tostiraj indijske oraščiće i ostavi ih sa strane.
U dubokoj tavi za rižoto zagrij ulje, dodaj sjeme goruščice pa kada zamiriši na njega stavi sitno narezanu glavicu luka. Kad luk postane staklast dodaj češnjak i posoli te dinstaj još dvije minute.
Sada dodaj kurkumu, papar i grašak i nastavi dinstati još dvije minute.
Luk i grašak zalij limunovim sokom i vodom, ostavi kratko da tekućina ispari pa dodaj naribanu cvjetaču i dosoli po potrebi pa poklopi i ostavi da se na laganoj vatri kuha četiri do šest minuta.
Otklopi, dodaj indijske oraščiće i kuhaj još minutu-dvije. Jelo je sada gotovo. Možeš ga servirati uz sezonsku salatu ili "podebljati" mariniranim pilećim krilcima, no tada prestaje biti vegansko.
Za ovo jednostavno jelo potrebno ti je manje od pola sata vremena.
tjestenina, preporučamo špagete
manja glavica cvjetače
3 dcl pileći ili goveđi temeljac
3-4 češnja češnjaka
parmezan
list peršina
sol i papar
žlica maslaca
Cvjetaču izlomi na cvjetiće i skuhaj u kipućoj vodi ili na pari, no pazi da ju ne prekuhaš. Zakuhaj temeljac.
U blender stavi kuhanu cvjetaču, temeljac, parmezan i češnjak pa izmiksaj
.
U skuhane špagete dodaj žlicu maslaca i izblendanu cvjetaču i sve dobro promiješaj pa pospi usitnjenim listom peršina. Po potrebi naribaj još parmezana.
manja glavica cvjetače
sol, papar
4-5 žlica glatkog brašna
3-4 žlice kukuruznog škroba
3 decilitra vode
ulje za prženje
2-3 češnja češnjaka
žličica zelenog čilija
manja glavica luka
sol, papar
žlica soja sosa
žliica umaka od čilija dva
tri mlada luka
žličica kečapa
žlica gustina
2-3 dcl vode
Zakuhaj vodu, dobro ju posoli (dodaj dvije žlice soli u nju) i stavi cvjetaču da se kuha tri do pet minuta.
Kada je gotova izvadi je na tanjur, a u drugoj posudi izmiješaj sastojke koji će ju učiniti hrskavom. To su tri žlice kukuruznog škroba, četiri žlice glatkog brašna, malo soli i malo vode kako bi dobila gustu smjesu u koju ćeš umiješati skuhane cvjetove cvjetače. Nakon što si cvjetaču dobro umiješala u smjesu, dodaj još žlicu škroba i žlicu brašna i još malo promiješaj. Sad je cvjetača spremna za prženje u dubokom ulju.
Kada se ulje dobro zagrijalo, stavljaj u njega cvjetić po cvjetić cvjetače i prži na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadi ih iz ulja, pojačaj vatru i još više zagrij ulje pa ponovno u njega vrati cvjetaču. Ovim postupkom ona će postati jako hrskava. Prži ju još kratko, čim počne poprimati tamniju zlatnu boju izvadi je van.
Zagrij wok i dodaj u njega tri žlice ulja. Kada se ulje zagrijalo, dodaj tri žlice usitnjenog češnjaka, žličicu narezanog zelenog čilija i jednu žlicu usitnjenog luka. Prži ih uz stalno miješanje oko minutu pa dodaj žličicu soli i malo crnog papra i nastavi pržiti još minutu.
Sada dodaj žlicu soja sosa i žlicu umaka od crvenog čilija pa kuhaj još minutu te dodaj dva prstohvata narezanog mladog luka i žlicu kečapa.
Sada žlicu gustina pomiješaj s malo vode, u wok (odnosno u umak) dodaj decilitar vode i pričekaj da zakuha pa žlicu po žlicu dodavaj miks škroba i vode uz stalno miješanje. Kada umak postane kremast i gust stavi u njega cvjetaču, dodaj još malo svježeg, narezanog mladog luka i dobro izmiješaj. Jelo je jako ljuto i spremno za serviranje. Dobar tek!
glavica cvjetače
žlica krušnih mrvica
žlica maslaca
tri jaja
žlica brašna
2 dcl kiselog vrhnja
sir po želji (gauda, gorgonzola)
2-3 češnja češnjaka
sol i papar
Cvjetaču izlomi na veće komade i skuhaj u slanoj vodi, ali neka ostane tvrđa.
Kada je kuhana, izvadi je na tanjur i ostavi sa strane dok ne napraviš sve pripreme za pećnicu.
Izmiksaj ili vilicom istuci jaja, posoli ih i popapri, dodaj vrhnje, brašno, češnjak i sir. U namašćenu vatrostalnu posudu poredaj karfiol ili cvjetaču i zalij pripremljenom smjesom te pospi krušnim mrvicama i rastopljenim maslacem.
Jelo stavi u pećnicu koju si prethodno zagrijala na 200 Celzijevih stupnjeva i peci 30-ak minuta. Kada je cvjetača poprimila lijepu rumenu koricu, spremna je za tvoj stol.