
7 razloga zašto bi svakodnevno trebala jesti peršin

Kakva si s peršinom? Ako si kao mi, vjerojatno ga svedeš na vezicu koju s vremena na vrijeme kupiš na tržnici ili ubereš u susjedinom vrtu kako i imala za bistru juhu. Osim što je neizostavni sastojak juha, dobro dođe i za dekoraciju hrane. Nasjeckaš ga na sitno i njime pospeš sve slano što izlazi iz pećnice, ali i svaki ručak koji se krčka na štednjaku. Dva-tri listića da upotpune dojam i poprave okus.
No, peršin je puno više od "dobre šminke" za tvoja jela. Začin koji se s Mediterana proširio cijelim svijetom i koji osim, dobro znanog nam okusa, ima i zdravstvene dobrobiti. U nastavku ti otkrivamo zbog čega bi peršin trebala jesti puno češće, no što vjerojatno običavaš, ponekad od njega i napraviti čaj, staviti ga u smoothie ili grickati njegove listiće umjesto žvakaće gume (peršin osvježava dah i neutralizira miris češnjaka).
Obiluje kalcijem
Obiluje željezom
Potiče menstruaciju
U njemu ima puno vitamina A, C i K
Obiluje antioksidansima
Tamnozeleni listići peršina sadrže bioflavonoid zeaksantin i prirodni karotenoid lutein. Tijelo najbolje apsorbira lutein kada ga unosiš s punomasnim namirnicama, što znači da je odlina ideja peršinom začiniti masnu ribu ili meso. Zeaksantin i lutein su jaki antioksidanti koji će neutralizrati štetu što ju na stanicama naprave slobodni radikali, a u tandemu sjajno djeluju u prevenciji slabljenja vida.
Pomaže probavi
"Peršin smanjuje upalu želuca, podržavajući stanični antioksidativni enzimski sustav", objašnjava za portal
Odličan je diuretik
Čaj od peršina potiče mokrenje, pomoći će ti izbaciti vodu iz tijela, očistiti bubrege i detoksicirati organizam. Pojačaj njegov unos nakon blagdana tijekom kojih jedeš tešku hranu, no i ne samo tada. S vremena na vrijeme skuhaj čaj od peršina i osvježi organizam.

Pametnije s vodom: 10 jednostavnih načina kako uštedjeti vodu u svom domu

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima
