
7 prirodnih sastojaka koji će te spasiti od ljetnih alergija

Ako si alergična na ambroziju dobro znaš kakve te muke čekaju svakog proljeća. Ovaj je korov mnogima postao najveći životni neprijatelj, a nerijetko pobjeđuje u borbi s imunitetom. Iako je ambrozija najpopularnija biljka koja izaziva jake alergijske reakcije, na žalost nije jedina. Ni približno.
Češnjak je jako moćan prirodni lijek koji učinkovito jača imunitet, blokira produkciju histamina i ublažava simptome alergije. Možeš ga sao dodati više u svoja svakodnevna jela, a od njega možeš raditi i čaj.
Istraživanja su pokazala da kvercetin posjeduje snažna antihistaminska svojstva i pomaže ublažiti upale izazvane alergijama. Ovaj flavonoid nekima čak i pomaže bolje od farmaceutskih antihistaminika jer inhibira otpuštanje histamina i tako sprječava samu pojavu reakcije. Kvercetin možeš nabaviti kao dodatak prehrani, a možeš ga unijeti i prirodnim putem kroz namirnice poput bobičastog voća, peršina, luka i paprika.
Neke biljke djeluju kao prirodni antihistaminici, a najlakše ćeš ih unijeti putem infuzije čaja. Pokušaj s kamilicom, zelenim čajem, bazgom, đumbirom, metvicom i anisom. Najbolje je ranije pripremiti veću količinu čaja i piti ga rashlađenog kroz dan umjesto vode.
Biotin je B vitamin koji pomaže u održavanju normalnih funkcija sluznice poput onih u nosu, sinusima i suznim žlijezdama. Ovaj sastojak pomoći će ti u smanjenju alergijskih upala na sluznicama, i smanjiti neugodna curenja iz nosa i suzenja očiju. Biotinom obiluju iznutrice, riba, jaja, avokado, zeleno lisnato povrće i orašasto voće, a možeš ga kupiti i kao dodatak prehrani.
Med može ublažiti simptome alergija na trave, a utječe i na uzroke. On tijelo izlaže blagim količinama peludi pa mu tako pomaže da izgradi otpornost.
Zdrava probava ključ je dobrog imuniteta. Probiotici će ti puno pomoći u održavanju zdrave probave, a važno je brinuti se i o prebioticima te konzumirati mnogo svježeg povrća. Ne daj se zavarati kupovnim napitcima s probioticima jer oni jednostavno nisu toliko učinkoviti. Najbolje je ih je konzumirati u obliku dodataka prehrani, a ima ih puno i u kiselom zelju, juhi od kostiju i kefiru.
Manjak vitamina D povezan je s razvojem alergija i autoimunih bolesti. On također pomaže u održavanju zdrave probave, a dobivamo ga od sunca iako je dobro uzimati i dodatke prehrani s D vitaminom.