Prošli tjedan smo vam dali nekoliko novih ideja za proteinski dan, a sada evo i nekoliko ukusnih recepata za škrobni dan. I dalje vrijedi pravilo da se pridržavate osnovnih pravila koje smo naveli u članku UN dijeta.
Na škrobni dan možete jesti grah, grašak, mahune, rižu, krumpir, slanutak, leću, heljdu, ječam, proso, soju ili neku drugu vrstu žitarica u zrnu. Pripremajte kuhana ili pirjana jela sa što manje masnoća. Uz ručak možete pojesti krišku integralnog kruha, te salatu i drugo povrće. Jušni temeljac za jela neka bude pripremljen od povrća ili od povrtne kocke za juhu. Za večeru jedite istu hranu kao i za ručak, ali prepolovite količinu.
Proljetna juha (sastojci za 1 osobu)
125 g graška 100 g krumpira 1 žlica brašna 1 žlica ulja 1/2 glavice luka 1 češnja češnjakaperšin, celerov list 1 manja mrkva1 rajčica
Na ulju popržite sitno sjeckani luk, dodajte brašno, isjeckani češnjak, peršinov list, mrkvu (sitno sjeckanu), celerov list. Nalijte vodu i kuhajte pola sata. Izvadite iz juhe povrće propasirajte, vratite ga ponovo u juhu. Zatim dodajte grašak, na kockice isječen krumpir i rajčicu koju smo isjekli na kocke. Ako je potrebno dolijte još vode i kuhajte dok grašak ne omekša.
Složenac od riže
(sastojci za 1 osobu)
12 dag smeđe riže 1 patlidžan 1 rajčica1 narezana sušena rajčica (u ulju)1 žlica nasjeckanog peršina1 žlica bosiljka1 žlica maslinovog ulja1 velika žlica bijelog vinasol, papar, začini
Smeđu rižu skuhajte prema uputi sa pakiranja, vodi dodajte lovorov list. Rajčicu narežite na kockice. Patlidžan ogulite i narežite na tanke ploške. Oboje pošpricajte uljem, popaprite, začinite bosiljkom i zatim popržite na ulju na kratko, prvo patlidžan, pa rajčicu. Na dno vatrostalne posude stavite sloj riže, sloj prženog patlidžana, opet sloj riže, a na vrh sloj svježe pečene i sušene rajčice. Zalijte sokom od prženja rajčice i patlidžana. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Kad je pečeno poprskajte sa malo bijelog vina. Pokrijte alufolijom da se prožme sa aromom vina i stavite još na kratko u pećnicu. Prije serviranja začinite peršinom.
Grah na bugarski način
(sastojci za 4 osobe) 2 čajne šalice graha2 glavice luka6 češanja češnjaka2 srednje mrkve1/2 korijena celera1 manji limun5 rajčicasol, uljemljevena crvena ljuta paprikaperšinovo lišće Skuhajte grah u zasoljenoj vodi. Narežite luk na kolutiće, češnjak usitnite, na tanke ploškice narežite mrkve, celer i limun. Rajčice kratko potopite u kipuću vodu i odmah ogulite. Dvije trećine narežite na tanke ploškice, a ostatak usitnite. Luk, mrkvu i celer pirjajte nekoliko minuta da omekšaju. Dodajte usitnjene rajčice (može i pire), posolite i posipajte s malo ljute crvene paprike. Kad je grah omekšao, odlijte vodu i istresite ga u tavu. Po vrhu rasporedite pirjano povrće, ploške rajčica i limuna, usitnjen češnjak i peršin, te do dvije žlice ulja. Zapecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
Paprike punjene gljivama (sastojci za 4 osobe)
8-10 paprika500 g gljiva (pečurke, šampinjoni...)3 glavice luka2 šalice riže500 g rajčice1 vezica peršinapaparsolulje
Na ulju popržite sitno narezani luk, gljive isječene na listiće, zatim dodajte rižu (napola kuhanu) i sitno narezani peršin. Posolite, popaprite i pustite da se ohladi. Tako pripremljenim nadjevom punite paprike i složite ih u vatrostalnu posudu. Rajčicu ogulite, sitno narežite i posložite preko složenih paprika. Dodajte malo vode i pecite u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva dok ne prokuha, zatim smanjite temperaturu i pecite na 180 stupnjeva dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Sataraš sa rižom
(sastojci za 1 osobu) 2 paprike2 svježe rajčice1 glavica luka 70 g riže ulje ili mast peršin solpapar
Luk isijecite na rezance i pržite na masnoći da porumeni. U međuvremenu operite paprike, isijecite ih na rezance širine prsta, stavite na poprženi luk i posolite. Pirjajte dok paprike malo ne omekšaju. Rajčicu stavite u vruću vodu, ogulite ih i isijecite na kriške, pa zajedno sa rižom stavite da se pirja sa lukom i paprikom dok ne ispari sav sok i riža bude gotova. Ukoliko sok prije ispari samo dolijte malo vode i nastavite pirjati. Na kraju dodajte peršinovo lišće, sol i papar.
Tikvice i leća (sastojci za 1 osobu) 1/2 šalice leće namočene u vodi preko noći1 tikvica izrezane na komadiće1 žlica maslaca1 žličica korijandera1 žličica kumina1 žličica ljute crvene paprikemalo soli i crnog papra1,5 dl vruće vode malo naribanog svježeg đumbiramalo limunovog soka Zagrijemo maslac na kojem kratko pirjamo kumin, korijander i ljutu papriku. Dodamo ocijeđenu leću, malo je pržimo uz miješanje i nalijemo vruću vodu. Nakon nekoliko minuta dodamo komadiće tikvice, sol i crni papar. Kuhamo na umjerenoj vatri dok tikvice ne omekšaju. Umiješamo svježi đumbir i skinemo s vatre. Dobro promiješamo i prelijemo limunovim sokom.
Grčka Fassolatha juha(sastojci za 4 osobe ) 1 šalica bijelog graha1 lovorov list1 veća mrkva, narezana na tanke ploške1 sitno nasjeckani luk3 svežnja celera, sitno nasjeckanog1 limenka pelata, usitnjenih100 ml maslinovog uljasol i paparperšin5-6 šalica vode
Prije pripreme juhe, namačite grah 24 sata te ga ocijedite. Nakon toga u 5-6 šalica vode stavite grah i lovorov list. Kuhajte na laganoj vatri 2 sata. Maknite lovorov list iz zdjele. Dodajte mrkvu, luk i celer te kuhajte na laganoj vatri još 30 minuta. Dodajte pelate, sol, papar i maslinovo ulje i kuhajte 30 minuta. Maknite sa vatre te kod posluživanja posipajte sa malo peršina.
Minestrone
(sastojci za 4 osobe) 300 g krumpira 300 g mrkve 300 g korijena celera 300 g tikvica 1 glavica luka 2 dl maslinovog ulja 250 ml bijelog vina 100 g graška 1 povrtna kocka 1 žličica origana 8 listova svježeg bosiljka 1 žličica mini ljutih papričica 2 režnja češnjaka 4 žlice parmezana Luk očistimo i nasjeckamo. Mrkvu, krumpir, korijen celera i tikvicu operemo, očistimo i narežemo na jednake kockice. Sve zajedno kratko pirjamo na pola maslinova ulja. Podlijemo vinom, dodamo grašak, povrtnu kocku, origano, kosani bosiljak, posolimo, popaprimo i pustimo da na laganoj vatri vrije nekoliko minuta. U tavici na preostalom maslinovom ulju kratko popržimo prethodno izmrvljene mini ljute papričice i dodamo protisnuti češnjak. Čim pusti miris, ljuti umak je gotov i njime prelijemo juhu od povrća (minestrone). Kod posluživanja, vruću juhu u tanjuru posipamo svježe naribanim parmezanom.
Video zapis pripremanja recepta možete vidjeti ovdje:
http://www.crochef.com/index.php?recept=289
Izvor : www.crochef.com
Falafel - pržene kuglice od slanutka(sastojci za 4 osobe)
400 g slanutka iz konzerve 4 žlice krušnih mrvica 5 češnjeva češnjaka 2 žličice praška za pecivo 4 žlice brašna 1/2 glavice luka 1 žlica sjemenki sezama 250 ml sojinog vrhnja 1 žlica koncentrata rajčice 1 žličica slatke mljevene paprike ulje sol i papar
Slanutak iz konzerve ocijedimo i stavimo zajedno sa češnjakom, lukom, začinima i praškom za pecivo u električni sjekač. Sve zajedno dobro izmiksamo dok ne dobijemo grubu vlažnu smjesu (po potrebi dodamo par kapi vode). Smjesu zatim prebacimo u veliku zdjelu, dodajemo ostatak sastojaka, dobro ih izmiješamo, te sve zajedno pokrijemo i ostavimo da stoji 30 minuta. Za to vrijeme za umak u zdjelici pomiješamo sojino vrhnje, protisnuti češnjak, po želji mljevene ljute papričice, žličicu koncentrata rajčice i malo sjeckanog peršina. Od smjese iz zdjele između dlanova, isprva čvrstim, a zatim nježnijim kružnim pokretima oblikujemo male kuglice (manje od marelica). Ulje ugrijemo tako da bude vruće, ali ne i kipuće, pa u njemu pržimo kuglice do tamno smeđe boje. Kuglice iz ulja vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće, te ih poslužujemo vruće uz umak od sojinog vrhnja i čilija, svježu rajčicu, svježi krastavac, rotkvice i mladi luk.
Video zapis pripremanja recepta možete vidjeti ovdje:
http://www.crochef.com/index.php?recept=349
Izvor : www.crochef.com