Fitness
Fitness

Dijeta po glikemijskom indeksu (G.I.)

Dijeta po glikemijskom indeksu (G.I.)
Dijeta se temelji na namirnicama koje polagano otpuštaju šećer u krvotok i tako dopuštaju stabilan dotok energije

Namirnice od pretežno sporo razgradivih ugljikohidrata i niskoga glikemijskog indeksa daju osjećaj sitosti i drže glad na pristojnoj udaljenosti.  Povijest dijete Istražujući namirnice za osobe oboljele od dijabetesa na Sveučilištu u Torontu osamdesetih godina 20. st. dr. David Jenkins proučavao je brzinu kojom se hrana u tijelu razgrađuje na glukozu, tjelesni izvor energije. Njegov tim zamislio je glikemijski indeks (G.I.) kao vrijednost kojom se mjeri potencijal rasta krvnih razina glukoze dobivene iz jednostavnih i složenih ugljikohidrata. Ispostavilo se da su brojne namirnice s niskim G.I.: cjelovite ili miješane žitarice, mahunarke, posni mliječni proizvodi te neko voće i povrće – ta su istraživanja potvrdila desetljeće stare  preporuke nutricionista i liječnika širom svijeta.  Kako djeluje? U jednakim količinama složeni ugljikohidrati iz bijelog kruha podižu razinu glukoze u krvi više nego jednostavni ugljikohidrati u sladoledu, bez obzira na šećer. G.I. vrednuje ugljikohidrate po utjecaju što ga imaju na glukozu u krvi (brzo nasuprot polaganog otpuštanja). Brzina probave neke hrane mjeri se usporedbom vrijednosti G.I. i glukoze, čija je vrijednost 100. Najviše namirnica s visokim G.I. su prerađevine i sadrže bijelo brašno. Dijeta se temelji na namirnicama koje polagano otpuštaju šećer u krvotok i tako dopuštaju stabilan dotok energije, što je promijenilo dotadašnje zamisli o ugljikohidratima, njihovoj povezanosti s glukozom u krvi i liječenju dijabetesa. Hrana s visokim G.I. nije zasitna duže vrijeme. Namirnice s niskim G.I. zbog polagane probave pružaju duži osjećaj sitosti. Veoma prerađena slatka hrana izaziva dizanje razine šećera u krvi i izlučivanje inzulina uz jetre. Kad splasne ta iznenadna navala energije, javlja se glad. Za energiju će tijelo prije posegnuti za glukozom iz krvi nego za vlastitim zalihama masti, pa želite li mršavjeti, održavajte nisku razinu inzulina.  Neke varijante dijete koriste popis namirnica s visokim, umjerenim i niskim G.I. vrijednostima (niskom vrijednošću smatra se 55 ili niže). Druge svrstavaju namirnice u tri kategorije: crvena (izbjegavajte ako želite mršavjeti), žuta (jedite povremeno) i zelena (jedite koliko želite).  Prednosti i nedostaci Zdrava i hranjiva, dijeta po glikemijskom indeksu je i raznolika. Između ostalog, klinički su dokazane niže razine glukoze i inzulina u krvi (idealno za dijabetičare). G.I. vrijednost je određena za mnoge namirnice, ali ne i za obroke zbog bezbrojnih kombinacija.  Je li ova dijeta za vas?  Ova dijeta pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca, raka debelog crijeva i prostate. Knjige i Internet stranice omogućuju doživotno podvrgavanje ovom programu. Možda ćete – dok se upoznate s njima – uza se morati imati listu s G.I. vrijednostima namirnica. Prehrana u restoranima po načelima glikemijskog indeksa je relativno jednostavna.  Dostupnost Sve namirnice iz ove dijete dostupne su u svim trgovinama i supermarketima.  Promjene u načinu života Preporučuje se fizička aktivnost. 

Jelovnik subota doručak: zobena kaša, med, sjemenke, orasi međuobrok: 2 šljive ručak: salata od graha i tune međuobrok: 10 bobica grožđa večera: pečena pileća prsa i povrće piće: čaj, kava bez kofeina, biljni čajevi, voda nedjelja doručak: voćni jogurt međuobrok: 1 jabuka ili šaka malina  ručak: salata od avokada i piletine međuobrok: 1 naranča ili kruška večera: pečeni bakalar, mahune, mrkve i riža piće: čaj, kava bez kofeina, biljni čajevi, voda ponedjeljak doručak: kajgana od jaja na rižinom kruhu međuobrok: pola grejpa ručak: svinjski odrezak s roštilja, rajčica i špinat međuobrok: 10 bobica grožđa večera : pečena pastrva s bademima, rajčica, brokula piće: čaj, kava bez kofeina, biljni čajevi, voda utorak doručak: integralni tost s maslacem od kikirikija, posno mlijeko međuobrok: 2 šljive ručak: pileća prsa s roštilja, salata, salata od tune i graha međuobrok: 1 naranča ili kruška večera: salata od avokada i šunke piće: čaj, kava bez kofeina, biljni čajevi, voda srijeda doručak: cjelovite žitarice, integralni tost međuobrok: 1 jabuka ili šaka malina ručak: sendvič s purećom salatom  međuobrok: 10 bobica grožđa  večera: odrezak s umakom od avokada piće: čaj, kava bez kofeina, biljni čajevi, voda četvrtak doručak: cjelovite žitarice, integralni tost međuobrok: nezaslađeni sok od jabuke ručak: poširana jaja, integralni muffin međuobrok: 1 naranča ili kruška večera: govedina s roštilja i gljive piće: čaj, kava bez kofeina, biljni čajevi, voda petak doručak: integralni tost s maslacem od kikirikija međuobrok: 2 šljive ručak: pileća prsa s roštilja, salata  međuobrok: 10 bobica grožđa večera: salata od avokada i šunke piće: čaj, kava bez kofeina, biljni čajevi, voda

Uvažite ovo...

glikemijski indeks je vrijednost kojom se određuje vrsta ugljikohidrata u hrani i ima raspon od niskog (kruh od više vrsta žitarica) do visokog (bijeli kruh). 

''Glikemijsko opterećenje'' je G.I. iz hrane pomnožen s količinom ugljikohidrata u njoj. Namirnice s niskim G.I. većinom se sporo probavljaju što vam pruža stabilnu opskrbu energijom i uravnoteženiju razinu šećera u krvi. 

Zabranjena hrana 

neke vrste mesa i peradi

neke vrste povrća

neke vrste škrobnih ugljikohidrata i peciva

punomasno mlijeko

alkohol

slatkiši i bomboni

Izvori: www.gidiet.com  Sve dijete svijeta, Judith C. Rodriguez, Mozaik knjiga Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net