
Četiri ukusna i zdrava jela za pola sata, znamo kako

Umjesto svakodnevnog nakuhavanja, kuhaš samo za vikend
I dok dosta ljudi posljednjih mjeseci radi od kuće, to često ne znači da samim time što ne gubimo vrijeme za odlazak i dolazak s posla, da imamo više slobodnog vremena. Dapače, u razgovoru s kolegicama, često nam se čini da vremena imamo i manje. A zdrava prehrana u ovakvim je trenucima još važnija. I sama sam nebrojeno puta rekla - e sad ću napraviti pauzu i skuhati ručak samo da riješim ovo. Vrijeme je proletilo i umjesto ručka djeca su došla kući iz škole, a ja nemam ništa. Tada je to krpanje nešto na brzinu i nije to neka sreća.
I kako se takve stvari ne bi dogodile, idealna stvar je Batch cooking. Kada mi je gastro blogerica Ivana Perić Rabhi objasnila koncept batch cookinga bila sam oduševljena.
"Zapravo je cijela poanta da uzmeš 2-3 sata subotom ili nedjeljom i skuhaš gotovo sve glavne obroke za cijeli tjedan. Pohraniš ih u staklene posude, složiš u hladnjak te ih trošiš iz dana u dan. Dođeš kući zagriješ glavni dio obroka, dok se kuha neki prilog i to je to, za 15 minuta obrok je spreman ", objasnila mi je Ivana. Naravno moje prvo pitanje je bilo, ali koje namirnice, što smije koliko stajati.
Sjetila sam se kako smo jedan dan u redakciji raspravljale smije li se tjestenina jesti nakon što je u frižideru stajala tri dana. Moja teorija je bila odlučno - ne, no realno vrlo malo znam o tome. Ivana s druge strane, zna puno više o tome i s vama će podijeliti neke svoje savjete.
Uglavnom, u batch cookingu je važna stavka i čuvanje hrane.
"Nikako ne smijemo ostaviti primjerice bolonjez u metalnoj posudi jer će poprimiti metale u sebe. Najzdravija pohrana hrane je u staklenkama", objasnila je Ivana. I zapravo, jedino što ti treba za ovotjedni batch cooking je dobra volja, malo vremena i staklene posude.
Ono što je također važno kod batch cookinga su začini, a Ivana nam je objasnila i zašto; "Osim naravno što daju okus hrani, oni također čuvaju namirnice od kvarenja i idealni su za ovu varijantu kuhanja. Imaju i dobrobit za naš organizam. Dakle s njima ne možete pretjerati toliko da pokvarite jelo. Dovoljno je da ih dozirate s malom žličicom", objasnila nam je Ivana.
Nakon što ste prije nekoliko dana upoznale Ivanu, zaposlenu gastro blogericu koja svakodnevno uz posao priprema jela za svoju obitelj. Ivana je zasukala rukave i pokazala nam kako u vrlo kratkom vremenu možemo napraviti čak četiri ukusna. Naravno da to nije sve, jer ćemo i u sljedećem videu pokazati vam još nekoliko jela.
Ovaj put, Ivana je pripremila 3 domaća namaza koja je idealno imati kod kuće jer se mogu jesti zapravo cijeli dan. I za doručak, lagani ručak, ali i večeru.
Osim toga, i jedno vrlo jedostavno glavno jelo koje svako dijete obožava koje servirate uz krumpir salatu.
"Kad pripremate batch cooking svakako skuhajte krumpira u kori i jaja. Uvijek će vam dobro doći da ih imate skuhane. U staklenoj posudi krumpir moze stajati danima. Stavite ga u salate koje mogu biti samostalan obrok ako jos u njima ima malo cherry rajčica ,sira, tune, maslina, ali i kuhanih jaja...Također, kuhani krumpir lako spremite kao krumpir salatu. Narezite ga na šnite ili kocke, dodajte mu kuhanih jaja i sitno narezanog mladog luka, začinite s vinaigrette umakom. Vinaigrette umak se radi tako da pomjesate jednu zlicu senfa s octom i maslinovim uljem, začinite sa soli i paprom, te stavite sušenog estragona. ", rekla nam je Ivana.
Što je to Ivana pripremila u prvom dijelu batch cookinga pogledaj u videu. A sutra obavezno potraži video u kojem će nam Ivana pokazati i drugi dio batch cooking tjedna i koji dan bi trebali jesti koje jelo.
A donosimo ti naravno i recepte kako bi i sama mogla isprobati ove brze, ali i ukusne delicije s kojima ćeš cijeli tjedan zdravo jesti i imati više vremena za sebe, obitelj, prijatelje ili gledanje omiljene serije.
Hummus
Namaz od patlidžana (malidžano)
2 veća patlidžana
Pašteta od pilećih jetrica
500g pilećih jetrica
Teleće šnicle na bečki način
4-5 tanko rezanih šnicli telećeg buta
Krumpir salata
4 veća krumpira