
6 namirnica koje usporavaju starenje pa bi ih trebala jesti redovito nakon 40. godine

Starenjem tijelo prolazi brojne promjene, kako izvana tako i iznutra. Srećom, postoji superhrana koja usporava ovaj proces. Riječ je o namirnicama koje sadrže mnogo različitih hranjivih tvari, visok udio fitonutrijenata, a pritom imaju minimalno kalorija. "Naše prehrambene potrebe mijenjaju se s godinama pa će uključivanje određenih namirnica koje spadaju u superhranu, usporiti starenje i pomoći ti da očuvaš zdravlje", objasnila je za nutricionistkinja Lauren Manaker.
U četrdesetima tijelo počinje prolaziti određene promjene, kao što su gubitak mišićne mase te hormonske promjene povezane s perimenopauzom i menopauzom. U nastavku ti otkrivamo koju bi to superhranu trebala uvrstiti u prehranu u ovim godinama, a kako bi usporila starenje.
Pistacija
Slobodni radikali oštećuju stanice u tijelu, što dovodi do razvoja upala i gomilanja oksidativnog stresa, što pak ubrzava starenje na staničnoj razini i rezultira kroničnim zdravstvenim stanjima. Kako bi zaštitila zdrave stanice od djelovanja slobodnih radikala, trebala bi jesti hranu bogatu antioksidansima poput pistacija i ostalih namirnica koje ćemo spomenuti.
Pistacije imaju jaka antioksidativna svojstva što je potvrdila studija koju je provelo Sveučilište Cornell, a objavljena je u časopisu
"Podaci pokazuju da konzumacija samo šake pistacija dnevno, može pozitivno utjecati na zdravlje i produljiti životni vijek osobama koje su u stanju predijabetesa", kaže nutricionistkinja Manaker, navodeći jednu od brojnih prednosti pistacija. Također, pistacije sadrže lutein i antioksidans karotenoid koji pomaže u održavanju zdravlja očiju.
Losos
"Losos je izvrstan izvor nemasnih proteina, hranjivog sastojka važnog za održavanje mišićne mase, a posebno je važan za starije odrasle osobe. Također, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti", navodi nutricionistkinja Lisa Young. Osim toga, omega-3 masne kiseline bitne su za održavanje zdravlja mozga, što potvrđuje i studija objavljena u časopisu
Brusnice
Brusnice su pune spojeva koji mogu pomoći u usporavanju procesa starenja, posebno kognitivnog starenja. "Podaci pokazuju da konzumacija onoga što je ekvivalentno jednoj maloj šalici brusnica svaki dan tijekom razdoblja od tri mjeseca može poboljšati pamćenje i neurološke funkcije", navodi za spomenuti portal Manaker.
One su nutritivno bogato, a niskokalorično voće koje obiluje vitaminima C i A, kalcijem, kalijem, magnezijem i željezom. Imaju antibakterijski, antiseptički, diuretski i protuupalni učinak te su izuzetno jak antioksidans pa jačaju imunitet i potiču metabolizam, čime usporavaju starenje.
Rajčica
Određena crvena hrana, poput rajčica, sadrži antioksidans likopen, koji sanira štetu na stanicama, nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Likopen se također nalazi u lubenici i u ružičastom grejpu. Utvrđeno je da visok unos likopena pomaže u snižavanju kolesterola, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Pomaže i u smanjenju rizika od moždanog udara pa čak i smanjenju rizika od raka prostate kod muškaraca, navodi portal
Bobičasto voće
Bobičasto voće odličan je izvor vitamina C i biljnih spojeva koji blagotvorno djeluju na organizam. Prema istraživanju objavljenom u časopisu
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće poput kelja i špinata bogato je vitaminima E, K i C, koji preveniraju gubitak pamćenja i usporavaju starenje mozga. U studiji koju je objavila Američka akademija za neurologiju, a prenosi je portal

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
